Hormonale acne: Een uitdagende strijd

Hormonale acne: Een uitdagende strijd

De strijd tegen acne kan soms een echte uitdaging zijn. Eén van de meest intrigerende en vaak onbegrepen vormen van acne is hormonale acne. Deze onzuiverheden worden niet altijd veroorzaakt door externe factoren, zoals slechte voeding of onvoldoende huidverzorging, maar vinden plaats in het endocriene systeem van je lichaam. We leggen de complexiteit van hormonale acne voor je uit.

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne, veroorzaakt door verschuivingen in de hormoonhuishouding, kenmerkt zich vaak als hardnekkige, pijnlijke puistjes op specifieke delen van het gelaat, zoals de kin, kaaklijn en hals. Deze onzuiverheden treden doorgaans op in de dagen voorafgaand aan de menstruatiecyclus.

Deze acne wordt in verband gebracht met het hormoon testosteron, dat zowel mannen als vrouwen aanmaakt, en dat de talgklieren stimuleert om meer olie te produceren, wat resulteert in verstopte poriën en ontstekingen. In de puberteit wordt ongeveer 70% van de tieners getroffen, terwijl vrouwen na de puberteit hormonale acne kunnen ervaren, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap en menopauze.

Kenmerken van hormonale acne

Hormonale acne wordt vaak geassocieerd met:

  • Puistjes die op dezelfde plekken verschijnen zoals de kin, kaaklijn en hals voor elke menstruatiecyclus.

  • Pijnlijke, diepe puistjes.

  • Aanwezigheid van acne bij volwassenen, zelfs zonder eerder last te hebben van acne als tiener.

  • Verergering van acne tijdens stressvolle periodes of hormonale schommelingen.

Mogelijke oorzaken 

Hormonale acne kent meer oorzaken dan alleen een ongezonde levensstijl of slechte huidverzorging. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een combinatie van hormonen, waaronder androgenen zoals testosteron. Wanneer de concentratie van testosteron stijgt, krijgen de talgklieren een seintje om meer talg of huidsmeer te produceren. Deze talg heeft een belangrijke functie: het helpt de huid soepel te houden en voorkomt uitdroging. Maar overmatige talgproductie, getriggerd door een overschot aan androgenen, kan leiden tot een ophoping van talg in de haarzakjes en poriën van de huid. Wanneer talg dan niet normaal kan worden afgevoerd, raken de poriën verstopt. Deze verstopte poriën worden een ideale broedplaats voor bacteriën, zoals Propionibacterium acnes, die ontstekingen veroorzaken. Dit proces van verstopte poriën, bacteriële groei en ontstekingen vormt de basis van acne.

Hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap, de menopauze of als gevolg van anticonceptie kunnen dus de hormoonspiegels verstoren en bijdragen aan de ontwikkeling van hormonale acne. Het is van cruciaal belang om de onderliggende hormonale factoren te begrijpen om een effectief behandeltraject te ontwikkelen.

Hoe kan je hormonale acne voorkomen?

Helaas kun je hormonale acne niet volledig voorkomen, aangezien hormonale schommelingen buiten je controle liggen. Wat je wel kunt doen, is zorgen voor een gezonde levensstijl: 

  • Reinig je huid met een olie én een milde reiniging van Environ Skin Care.
  • Gebruik 365 dagen per jaar een UV-bescherming.
  • Zorg voor voldoende slaap en voldoende lichaamsbeweging.
  • Gezonde voeding stabiliseert je bloedsuikerspiegel, wat kan helpen om hormonale schommelingen onder controle te houden.

De expertise van het Be-Pure team

Het verslaan van hormonale acne vraagt geduld. Het vraagt om inzet en vastberadenheid. Een gezonde levensstijl, inclusief voeding, stressbeheersing en de juiste gepersonaliseerde huidverzorging, vormen de rode draad van je traject. Verwacht niet dat de resultaten onmiddellijk zichtbaar zijn.

Bij Be-Pure hebben we expertise in het aanpakken van hormonale acne door middel van behandelingen, producten en levensstijladvies dat specifiek gericht is op hormonale balans. Wij zijn graag je huidgids om je hormonen onder controle te krijgen en je huid te helpen herstellen.

Hormonale acne: Een uitdagende strijd
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x