De invloed van stress op je huid: De link tussen een huidontsteking en stress

De invloed van stress op je huid: De link tussen een huidontsteking en stress

Als het gaat om huidproblemen, is een huidontsteking zoals eczeem een van die aandoeningen die niet alleen fysiek ongemak met zich meebrengt, maar ook van invloed kan zijn op het zelfvertrouwen. Dermatitis, vaak gekenmerkt door symptomen zoals roodheid, droogteplekken op het gezicht, irritatie en jeuk, wordt in verband gebracht met verschillende triggers, waaronder stress. In deze blog zullen we dieper ingaan op het verband tussen deze jeukende, witte droogteplekken en stress en hoe je huid ondersteunend kan werken als je last hebt van deze ongemakkelijke huidaandoening.

Stress: de verborgen trigger

Eczemateuze dermatitis is een veel voorkomende huiduitslag die de droge huid aantast en zichtbaar is als rode, jeukende, schilferige vlekken, al dan niet met verdikking en verkleuring van de huid. Het kan overal op het lichaam voorkomen, maar eczeem in de hals, rondom je ogen en lippen, een uitbraak in je gezicht is bijzonder vervelend. Deze aandoening wordt geassocieerd met een verminderde huidbarrière, waardoor de huid gevoeliger wordt voor omgevingsfactoren en irriterende stoffen zoals:

  • parfums en geurstoffen, zeep

  • blootstelling aan luchtvervuiling, inclusief fijn stof en smog

  • sommige huishoudelijke schoonmaakmiddelen en wasmiddelen bevatten agressieve chemicaliën die de huid kunnen irriteren

  • allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dierenhaar 

  • extreem koude of warme temperaturen zijn nefast voor een huid die uit balans is

Hoewel de exacte oorzaak van deze uitbarsting nog niet volledig begrepen is, zijn er sterke aanwijzingen dat (chronische) stress een significante rol speelt en in staat is je immuunsysteem te ontregelen. Stresshormonen zoals cortisol verhogen ontstekingen in het lichaam, wat de symptomen van je huiduitslag verergert. Jeuk, vooral 's nachts, leidt op dat ogenblik tot nog meer droge, schrale plekken en vuurrode bultjes, wat de vicieuze cirkel van ongemak en onzekerheid versterkt.

Een beschadigde huidbarrière: het begin van dermatitis

Een huid in een gezonde balans heeft een beschermende barrière die ervoor zorgt dat vocht behouden blijft en irriterende stoffen worden buiten gehouden. Is je huidbarrière vaak verstoord, dan resulteert dat in overmatig vochtverlies en een extreem droge, gevoelige, geïrriteerde huid tot gevolg.

Om deze huidbarrière te herstellen en symptomen zoals rode, droge, witte vlekken aan te pakken, is het van belang om zowel milde producten als interne ondersteuning van binnenuit in te zetten. Hier spelen onze zorgvuldig uitgekozen merken zoals ZO Skin Health, Environ, Advanced Nutrition Programme en jane iredale een ondersteundende en herstellende rol in.

Hoe het professionele Be-Pure team je kan helpen

Bij Be-Pure begrijpen we hoe stress en eczeem hand in hand kunnen gaan. Ons team van deskundige huidcoaches begeleid je bij je huidprobleem en voorzien je van gepersonaliseerd advies. We volgen je huid nauwkeurig aan de hand van 3D-huidscans, om een beter begrip van je huidconditie te krijgen. Dit stelt ons in staat om producten en behandelingen aan te bevelen die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften.

We gaan verder dan alleen maar de symptomen behandelen. Onze holistische aanpak houdt rekening met het feit dat stress een belangrijke trigger kan zijn voor dermatitis. We werken samen met jou aan je huidverbetering en focussen ons ook op ontspanning. We bieden begeleiding en advies over levensstijl en voedingsadvies, die kunnen bijdragen aan het verminderen van een nieuwe uitbraak.

Bij Be-Pure geloven we in de kracht van een holistische aanpak en zijn we vastbesloten om je te helpen je huid in balans te brengen, ongeacht de uitdagingen waar je voor staat. Samen zetten we stappen in de richting van een pure, egale en gelukkige huid.

De invloed van stress op je huid: De link tussen een huidontsteking en stress
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x